Élménybeszámoló a Múzeum Határok Nélkül ösztöndíjprogram első feléről

Október 13-án vette kezdetét a „Múzeum Határok Nélkül” – Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek együttműködése című ösztöndíjprogram az Országgyűlési Múzeumban.

Az Országgyűlés elnöke által harmadik alkalommal meghirdetett pályázatot hat határon túli fiatal múzeumi szakember nyerte el:

  • Fülöp Anna Tímea (Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhely)
  • Tatai Orsolya (Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhely)
  • Kelemen Kálmán-Lóránt (Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy)
  • Vinceffy Orsolya (Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy)
  • Jancsár Mónika (Duna Menti Múzeum, Révkomárom)
  • Lévai Anita (Nagymegyer)

A programhoz delegáltként csatlakozott négy magyarországi múzeumi szakember is

  • Pető Zsuzsa Eszter (Magyar Nemzeti Múzeum, Régészeti Tár)
  • Nagy-Mihály Ágnes (Petőfi Irodalmi Múzeum, Kézirattár)
  • Mándi Hajnalka (Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Gyűjteményi Főosztály)
  • Németh Norbert (Magyar Nemzeti Múzeum, Műtárgyvédelmi és Restaurátor Főosztály)

A résztvevők az egy hónapos programsorozat első hetében megtekintették az Országgyűlési Múzeum négy kiállítását (A magyar törvényhozás ezer éve; Az Országház története; Kőtár; In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás), bepillantást nyertek a múzeumpedagógiai foglalkozásokba és a diákparlamenti programokba. Emellett megismerték a múzeum egyéb programjait, projektjeit, megtekintették fotógyűjteményét, illetve a múzeum kommunikációs tevékenységeit és a kiállítástervezési kérdéseit is körbejárták. A muzeológusok a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság munkájának, az Országgyűlési Könyvtár és az Országház Könyvkiadó tevékenységének bemutatása mellett az Országgyűlés működéséről is hallhattak előadást.

Az egyhónapos program célja az Országgyűlési Múzeum munkájának és feladatainak megismerésén túl a magyarországi múzeumi rendszer megismertetése is, melyhez számos budapesti és vidéki közgyűjtemény nyújt segítséget.

Az ösztöndíjasok az első hét során a „Könyvtár, ami összeköt” programon részt vevő könyvtáros kollégákkal közösen szakmai látogatást tettek az Országos Széchényi Könyvtárban és a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban. Az Országos Széchényi Könyvtár látogatását a Mátyás-templom megtekintésével, míg a győri könyvtári látogatást a Pannonhalmi Bencés Főapátságban tett sétával kapcsolták össze.

A második héten a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba és a Magyar Nemzeti Múzeumba látogatott el a muzeológus csapat. A szentendrei skanzenben egy-egy tájegység megismerése mellett október 23-a alkalmából múzeumszínházi bemutatónak (Padlássöprés) is részesei lehettek, majd kipróbálhatták a gyertyamártás technikáját vagy elsajátíthatták dédanyáink konyhatitkait is. A Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatkozott a Történeti Tár, Régészeti Tár, Történelmi Képcsarnok, Fotótár és Restaurátor Osztály, valamint a múzeumpedagógia egy-egy kiváló szakembere. A muzeológusok bepillantást nyerhettek a múzeumi raktárakba, valamint lehetőségük nyílt egy jelentős kezdeményezés, a 100/100 – 100 évek 100 percben című Élő Múzeum megtekintésére is.

A hetet a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban tett látogatás zárta, melyet egy kétnapos hétvégi egri kirándulás követett.

A muzeológusok interaktív tárlatvezetés keretében megtekintették az éppen hatvan éves Dobó István Vármúzeum kiállítását, majd egyedülálló fáklyás vezetésen vehettek részt a kazamatákban, lelkes hagyományőrzők és múzeumpedagógusok vezetésével. A Vármúzeum múzeumpedagógiai foglalkozásokra kialakított helyszínén, a Várműhelyben az Élő történelem módszertanával és a régi mesterségekkel mint oktatási programmal ismerkedhettek meg a résztvevők. Az egri kirándulást Kedves Gyula vezette várséta és Fegyvermustra koronázta meg. Az izgalmas szakmai kirándulást a Gárdonyi Géza Emlékházban tett látogatás és az ott kipróbált „a titkos Gárdonyi” kódfejtő játék tette még emlékezetesebbé.

Az itt töltött első két hét élményei után a határon túli és magyarországi fiatal muzeológusok hatalmas lelkesedéssel kezdték meg a programsorozat második felét.

Feltöltve - 2018-11-05 11:04:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK