Együttműködésben a kutatószolgálatok

Március 8–9-én az Országházban ülésezett az ECPRD Végrehajtó Bizottsága.

Az ECPRD (European Center for Parliamentary Research and Documentation – a Parlamenti Kutatás és Dokumentáció Európai Központja) több mint 40 éve az európai parlamenti együttműködés fóruma. 1977-ben, az Európa Tanács tagállamainak házelnökei hozták létre, jelenleg az Európai Parlament és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése közösen működteti. Magyarország 1992 óta vesz részt az együttműködésben.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala

Az ECPRD az együttműködés keretében a képviselők tájékoztatását segítő levelező rendszert működtet és négy különböző területen szemináriumokat szervez a parlamenti munkát támogató hivatali munkatársak számára.

A Végrehajtó Bizottság feladata az információcsere szakmai és technikai kereteinek biztosítása és a szakmai programok felügyelete. Tagjai az Európai Parlament és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által kinevezett egy-egy társ-igazgató és titkár, valamint a tagállami parlamentek által megbízott összekötők által választott öt tag. A Végrehajtó Bizottság ülésein részt vesznek a szakmai területek koordinátorai (négy fő), akik a szemináriumok szervezéséért felelnek. A kutatószolgálati és könyvtári szakterület koordinátora Dr. Kelemen Ida, a Képviselői Információs Szolgálat vezetője.

Az ECPRD Végrehajtó Bizottsága budapesti ülésén értékelte a 2017. évi tevékenység eredményeit, előkészítette a Házelnökök Találkozójára készítendő beszámolót a szervezet kétéves tevékenységéről, meghallgatta a koordinátorok beszámolóját a 2018. évi szemináriumok szervezésének helyzetéről és az ECPRD honlapjának átalakításáról.

Feltöltve - 2018-03-21 11:56:00.
Kategória: HÍREK