„Egy nép kiáltott” – 1956-os kiállítás Brüsszelben

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Brüsszeli Magyar Nagykövetség és a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata, a Balassi Intézet kiállítást szervez „Egy nép kiáltott” – Tisztelet az 1956-os magyar forradalomnak és a belgiumi emigrációnak címmel.

Az 1956-os magyarországi szabadságharc után mintegy kétszázezer magyar kényszerült elhagyni hazáját, és talált a világ különböző pontjain új otthonra. A kiállítás azoknak a bátor forradalmároknak és ellenállóknak állít emléket, akik kiálltak a szabadságért, valamint azoknak Belgiumba érkezett menekülteknek, akik az emigrációban töltött életük során is ápolták magyar identitásukat és továbbadták gyermekeiknek az óhaza szeretetét.

Forrás: Balassi Intézet, Brüsszel

A kiállítás három fő részből tevődik össze:

  • Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményei
  • A belgiumi magyar emigráció 1920-tól kezdődő története
  • A menekültek belga társadalomba való beilleszkedésének folyamata (különös tekintettel a brüsszeli, leuveni, liege-i és namuri magyar közösségekre)

A tárlat különlegessége a Belgiumban élő ’56-os emigránsok tárgyai és relikviái, amelyek segítségével visszaemlékezések, különleges egyéni sorsok, kalandos és veszélyes menekülések történetei elevenednek meg a nagyközönség számára. A kiállításon francia nyelven vetítik Török Ferenc Játsszunk nyugodtan című ismeretterjesztő filmjét, amely összefoglalja a forradalom előzményit, a szabadságharcot és annak következményeit.

A kiállítás létrehozásában és az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeire vonatkozó rész kidolgozásában az Országgyűlési Múzeum munkatársai (Kedves Gyula, Feitl Írisz, Légrády Eszter) is részt vettek.

A tárlat 2016. november 25-ig tart nyitva a brüsszeli Balassi Intézetben.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Feltöltve - 2016-11-10 09:03:00.
Kategória: HÍREK