Egy nap, tíz frakció – Teltház a Felsőházban

Hatodik alkalommal került megrendezésre az Országházban a Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Nap. A program során több mint 250 diák járta be az épületet, beszélgetett képviselőkkel és vitázott őket érintő témákról.

Forrás: Fülöp Ildikó, Tempus Közalapítvány

Március 31-én a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája közös szervezésében gyűltek össze diákok az ország minden tájáról. Az esemény célja, hogy a fiatalok megismerhessék a demokrácia alapintézményét és a törvényhozás helyszínét, megtanuljanak beleszólni a róluk szóló döntésekbe, a jövőben pedig aktívan vegyenek részt az őket érintő közösségi ügyek megoldásában.

Forrás: Fülöp Ildikó, Tempus Közalapítvány

A rendezvényt Bellavics István közgyűjteményi és közművelődési igazgató nyitotta meg. A diákokat köszöntötte Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának magyarországi irodavezetője, és Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója.

Forrás: Fülöp Ildikó, Tempus Közalapítvány

A Parlamenti Ifjúsági Napon résztvevő középiskolás tanulók Bencsik János és Farkas Gergely országgyűlési képviselőkkel, valamint Schöpflin György európai uniós parlamenti képviselővel beszélgethettek, interaktív vitajátékban vehettek részt, bejárhatták az Országházat és megismerkedhettek az Európai Unió ifjúsági programjával, az Erasmus+ programmal is. A beszélgetések moderátora Kaszás András, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke volt.

Forrás: Fülöp Ildikó, Tempus Közalapítvány

A rendezvényen az alábbi intézmények tanulói vettek részt:

Szuperszaki frakció: FM KASZK dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma – Piliscsaba
Imperium frakció: Bornemisza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Sportiskola és Óvoda – Budapest
Keménymag frakció: Avasi Gimnázium – Miskolc
Haladók frakció: Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium – Jászberény
Go-free frakció: Natura Hungarica Alapítvány – Kiskunfélegyháza
Szivárvány frakció: Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium
Neumann Ifjúsági Mozgalom frakció: Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium – Eger
Patrióták frakció: Tatai Református Gimnázium
Vitalitás frakció: Kazinczy Ferenc Gimnázium – Győr
SZéF frakció: Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium

A csoportok aktív részvételét – a felkészüléssel és a kreatív beszámolóval együtt – szakmai zsűri értékeli. Az általuk legjobbnak ítélt osztály fődíja egy Euroscola-programon való részvétel Strasbourgban, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája támogatásával.

Feltöltve - 2017-04-06 16:30:00.
Kategória: HÍREK