„Beszélgetni kell” – Kovács Béla emlékezete

Az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága március 2-án közös konferencia keretében emlékezett meg Kovács Béla egykori nemzetgyűlési képviselő, a Független Kisgazdapárt főtitkára elhurcolásának hetvenéves évfordulójára.

Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak. Először 2001. február 25-én tartottak megemlékezéseket az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, azóta pedig évente rendeznek emlékünnepségeket. Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett.

„Nem fognak békén hagyni, s ma még csak szabadságolásomat követelik, holnap már valószínűleg kikiáltják, hogy összeesküvő vagyok, és holnapután a mentelmi jogom felfüggesztését kérik.” – mondta sorsát előre sejtve Kovács Béla 1947 februárjában Nagy Ferenc miniszterelnöknek.

A Kovács Béla emlékére rendezett konferencia Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke köszöntőjével kezdődött, majd Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg az emlékülést. Horváth János, Kovács Béla egykori képviselőtársa, az Országgyűlés korábbi korelnöke beszédét követően elkezdődtek az előadások Bellavics István közgyűjteményi és közművelődési igazgató elnöklésével. A második szekció levezető elnöke Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese volt. A konferencián előadott M. Kiss Sándor, Cseh Gergő Bendegúz, Máthé Áron, Palasik Mária, Szekér Nóra, Okváth Imre és Markó György.

A konferenciáról készült galéria a képre kattintva tekinthető meg.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt további rendezvényeinken is!
Feltöltve - 2017-03-07 09:48:00.
Kategória: HÍREK