Az Országház Bora 2019

Az Országgyűlés elnöke idén immáron harmadik éve hirdet borkiválasztást Az Országház Bora cím elnyerésére. Magyarország nemzeti és nemzetközi arculatának fontos pillére az évszázadok óta jó hírű magyar borral való képzettársítás. A bormustra célja, hogy hazánk kiemelten jó minőséget biztosító italai képviseljék reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést.

A borkiválasztáson a megfelelő minőségi kritériumok keretei között minden olyan borászat indulhat, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidékeken működik. Ezzel a gesztussal az Országgyűlés az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglaltakat ezen a téren is megerősíti. A kiválasztáson részt vehetnek a bortermelők mindazon palackozott minőségi borai és palackozott különleges minőségű borai, melyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.

A meghirdetett fajtabor és házasítás kategóriák a következők: olaszrizling (száraz), furmint és furmint alapú házasítás (száraz), egyéb fehérbor (száraz) – hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó fajtákból –, kékfrankos (száraz), bikavér (száraz), cabernet franc (száraz), kadarka (száraz), tokaji aszú.

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

A meghirdetett nyolc kategória győztesei jogosultak viselni Az Országház Bora 2019 címet, amely megnevezés az évszám megjelölésével tovább használható. A győztes borászatnak jogában áll a győztes tételt saját címke alatt forgalmazni Az Országház Bora 2019 logóval ellátva.

A nevezés a kitöltött nevezési lap elektronikus megküldésével és a nevezési díj átutalásával érvényes.
A nevezési lapot 2019. április 1-ig kell elküldeni az orszaghazbora@parlament.hu e-mail címre, egy kinyomtatott példányt pedig az elküldött mintákhoz is mellékelni szükséges.
A minták beküldésére 2019. április 9-én és 10-én 9:00-15:00 van lehetőség.
A pályázás részletes feltételei, a borkiválasztás szabályzata, a nevezési lap és az adatkezelési tájékoztató megtalálható Az Országház Bora honlapon is.


Feltöltve - 2019-02-21 13:00:00.
Kategória: HÍREK