„A szobor áll – és az Ember él!”

Szeptember 13-án 110 év után ismét felavatták gróf Andrássy Gyula emlékművét. Exkluzív fotógaléria a rekonstrukcióról és az avatóünnepségről.

1906. december 2-án az Országház déli főbejárata előtt I. Ferenc József magyar király jelenlétében avatták fel első alkalommal gróf Andrássy Gyula lovas szobrát, Zala György szobrász és Foerk Ernő építész alkotását. A második világháborúban megrongálódott emlékművet a Kossuth híd építése miatt távolították el a helyéről, bronzanyagát más szobrokba olvasztották be. A Kossuth tér rekonstrukciója során az alkotást eredeti formájában és helyén állították fel. A szobor és az oldalán található két dombormű újraavatására 2016. szeptember 13-án, ünnepélyes keretek között került sor. Az együttes újraalkotói Zala György műve nyomán Engler András, Meszlényi János és Polgár Botond.

A dunai oldalon Ferenc József 1867-es koronázási jelenete látható: Andrássy Gyula és Simor János esztergomi érsek az uralkodó fejére helyezi a Szent Koronát.
(Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlés Hivatala)

A tér felé néző dombormű Andrássy egyik legnagyobb diplomáciai sikerét, az 1878-as berlini kongresszust örökítette meg. (Forrás: Lukács József, Országgyűlés Hivatala)

Az emlékmű történetéről bővebben korábbi cikkünkből tájékozódhatnak, míg Könyv-Jelző rovatunkban Muntyán István Az idősbb Andrássy Gyula gróf című művéből olvashatnak részleteket.

Feltöltve - 2016-09-20 08:15:00.
Kategória: HÍREK