A Szent Korona hazatérése

1978. január 6-án több mint három évtized elteltével a Szent Korona és a koronázási ékszerek visszakerültek Magyarországra.

A Szent Koronát az őrzésére hivatott koronaőrség 1944 őszén – a háborús helyzetre való tekintettel – titokban Veszprémbe menekítette, ahol a Magyar Nemzeti Bank értékeit is őrizték. A szovjet hadsereg előretörése miatt az ékszereket Veszprémből Kőszegre, majd Velembe, végül Ausztriába vitték. A koronázási palástot Mattsee város plébánosának gondjaira bízták, de ő a Szent Korona elrejtésére nem vállalkozott. Így a koronát, a jogart és az országalmát Szálasi Ferenc utasítására egy benzineshordóban elásták.

Az amerikaiak kihallgatások hosszú sora folytán szereztek tudomást a koronázási jelvények hollétéről. Kiásásuk után előbb a frankfurti Deutsche Reichsbankba, majd az Egyesült Államokba vitték azokat. A hidegháború évtizedei alatt sokáig szóba sem kerülhetett a koronaékszerek visszaszállítása, míg végül 1977. november 6-án az Egyesült Államok Külügyminisztériuma bejelentette: a koronát jelvényeivel együtt visszaszolgáltatják Magyarországnak. Az eseményre 1978. január 6-án került sor az Országházban.

A Szent Koronát és a többi koronázási jelvényt Carter elnök képviseletében Cyrus Vance külügyminiszter adta át a magyar küldöttségnek. Az ékszereket az ezredfordulóig a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében állították ki.

1999. december 21-én az Országgyűlés elfogadta a Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról szóló 2000. évi I. törvényt. Ennek értelmében a Szent Koronát a jogarral, az országalmával és a karddal együtt 2000. január 1-jén az Országház kupolacsarnokába szállították át.

A magyar Szent Korona címmel az Országgyűlés Hivatalának kiadásában 2016-ban kiadvány jelent meg, amelybe beleolvasni itt van lehetőség.

Feltöltve - 2017-01-06 13:24:00.
Kategória: HÍREK