A magyar Szent Korona - Új kiadvány és konferencia

Tóth Endre régész professzor A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények című nagymonográfiája megjelenése alkalmából könyvbemutatóval egybekötött konferencia került megrendezésre március 22-én, az Országház Delegációs-termében.

Forrás: Pető Zsuzsa, Országgyűlés Hivatala

A kötetet Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója mutatta be. A konferencia levezető elnöke Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója volt. A rendezvényen előadást tartott Tóth Endre, Pálffy Géza, Tóth Gergely, Glant Tibor és Csengel-Plank Ibolya.

Forrás: Pető Zsuzsa, Országgyűlés Hivatala

Tóth Endre régész professzor nagymonográfiája a magyar Szent Koronáról és a koronázási jelvényekről több évtizedes kutatómunka eredményeként született meg.

Az impozáns képanyaggal rendelkező, egyszerre tudományos igényű és olvasmányos kötet több mint száz, eddig még nem publikált, újonnan készített fotóval bővült. A számos részletfotót, ábrát, magyarázatot, kiegészítő táblázatot is tartalmazó könyv a magyar királyság megalapításától a koronázási szertartásokon keresztül a közelmúltig terjedően, több aspektusban és számos európai kitekintéssel tárgyalja a Szent Korona keletkezésének rejtélyeit, valamint a jogar, az országalma, a palást és a koronázási kard történetét.

A témában évtizedek óta nem látott napvilágot ilyen nagy volumenű tudományos kiadvány, mint Tóth Endre összegző munkája, amelyet a szerző néhai mesterének, a magyar őstörténet neves kutatójának, László Gyulának ajánl.

A kötet az Országház Könyvkiadó Nemzet Főtere Kézikönyvek sorozatának első része, megvásárolható az Országgyűlési Könyvtárban, az Országház látogatóközpontjának ajándékboltjában és a nagyobb könyvesboltokban. További kiadványainkról bővebb információ itt olvasható.

Feltöltve - 2018-03-23 16:15:00.
Kategória: HÍREK