A Kárpát-medence magyar könyvtárosai és muzeológusai ismét az Országházban

Az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum október 13-a és november 9-e között összesen húsz Kárpát-medencei magyar fiatal könyvtárost és muzeológust látott vendégül.

Nyolcadik éve került megrendezésre a „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése elnevezésű ösztöndíjprogram, melynek célja a fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása. Az Országgyűlés elnöke által meghirdetett program idén nyolc határon túli és két magyarországi szakember számára nyújtott lehetőséget a könyvtár állományába, szolgáltatásaiba, működésébe való betekintésre, valamint más hazai intézmények megismerésén keresztül a teljes magyarországi könyvtári rendszer áttekintésére.

A „Könyvtár, ami összeköt” elnevezésű ösztöndíjprogram résztvevői


A „Múzeum Határok Nélkül” – Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek együttműködése címmel az Országgyűlés elnöke idén harmadik éve hirdetett pályázatot, melynek keretében hat határon túli ösztöndíjas és négy magyarországi múzeumi delegált szakember tölthetett el egy hónapot az Országgyűlési Múzeumban. A program célja a múzeum működésének és feladatainak megismertetése a különböző országokból érkező muzeológusokkal, a hazai múzeumi rendszer bemutatása, továbbá a közös munkavégzésnek, tapasztalatcserének, szakmai együttműködésnek előmozdítása, támogatása.

A „Múzeum Határok Nélkül” elnevezésű ösztöndíjprogram résztvevői

A két ösztöndíjprogramra ebben az esztendőben Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Magyarországról és Ukrajnából érkeztek a résztvevők, akik az itt eltöltött egy hónap alatt számos szakmai és kötetlen programon vettek részt, illetve lehetőségük nyílt erősíteni a hazai és a határon túli könyvtárak, múzeumok közötti kapcsolati hálót.

A 2018-as ösztöndíjprogram könyvtárosai és a muzeológusai

Feltöltve - 2018-11-13 09:00:00.
Kategória: HÍREK