A Kárpát-medence magyar könyvtárosai és muzeológusai ismét az Országházban

Összesen huszonhét Kárpát-medencei magyar fiatal könyvtárost és muzeológust lát vendégül szeptember 28. és október 26. között az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum.

Az idén kilencedik éve megrendezésre kerülő „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése elnevezésű ösztöndíjprogram célja a fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása. Az Országgyűlés elnöke által meghirdetett programon idén nyolc határon túli, két magyarországi szakember, illetve delegáltként hét budapesti intézmény munkatársa vesz részt. Az ifjú könyvtárosoknak lehetőségük lesz betekinteni a könyvtár állományába, szolgáltatásaiba, működésébe, valamint más hazai intézmények megismerésén keresztül a teljes magyarországi könyvtári rendszert áttekinteni.

A 2018-as ösztöndíjprogram könyvtárosai és muzeológusai


A „Múzeum Határok Nélkül” – Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek együttműködése címmel az Országgyűlés elnöke idén negyedik éve hirdetett pályázatot, melynek keretében öt határon túli és öt magyarországi múzeumi szakember tölthet el egy hónapot az Országgyűlési Múzeumban. A program célja a múzeum működésének és feladatainak megismertetése a különböző országokból érkező muzeológusokkal, a hazai múzeumi rendszer bemutatása, továbbá a közös munkavégzésnek, tapasztalatcserének, szakmai együttműködésnek előmozdítása, támogatása.

A két ösztöndíjprogramra ebben az esztendőben Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról érkeztek a résztvevők, akik az itt eltöltendő egy hónap alatt számos szakmai és kötetlen programon vesznek részt, illetve lehetőségük nyílik erősíteni a hazai és a határon túli könyvtárak, múzeumok közötti kapcsolati hálót.


Feltöltve - 2019-10-02 09:00:00.
Kategória: HÍREK