A Kárpát-medence közgyűjteményi szakemberei az Országházban

Az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum ösztöndíjprogram keretén belül összesen huszonhét fiatal magyar könyvtárost és muzeológust látott vendégül szeptember 28. és október 26. között. A program célja a Kárpát-medencei közgyűjteményi szakemberek közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése és támogatása volt. A résztvevők Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról érkeztek.

A „Könyvtár, ami összeköt” program résztvevői
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

A „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése elnevezésű ösztöndíjprogram idén kilencedik éve került megrendezésre. Az Országgyűlés elnöke által meghirdetett program ebben az évben nyolc határon túli, két magyarországi szakember, illetve delegáltként hét budapesti intézmény munkatársa számára nyújtott lehetőséget a könyvtár állományába, szolgáltatásaiba, működésébe való betekintésre, valamint más hazai intézmények megismerésén keresztül a teljes magyarországi könyvtári rendszer áttekintésére.

A „Múzeum Határok Nélkül” program résztvevői
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

„Múzeum Határok Nélkül” – Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek együttműködése címmel az Országgyűlés elnöke idén negyedik éve hirdetett pályázatot, melynek keretében öt határon túli és öt magyarországi múzeumi szakember tölthetett el egy hónapot a múzeumban. A program során a résztvevők megismerhették a hazai múzeumi rendszert, az Országgyűlési Múzeum állományát, szolgáltatásait és működését, valamint lehetőséget kaptak a közös munkavégzésre is.

Forrás: Országgyűlési Könyvtár

A programban részt vevők az itt töltött idő alatt számos szakmai és kötetlen programon vettek részt, alkalmuk nyílt saját szakmai tevékenységük bemutatására, tapasztalatcserére, illetve a hazai és a határon túli könyvtárak, múzeumok közötti kapcsolati háló növelésére is.

A „Könyvtár, ami összeköt” program résztvevői Sárospatakon
Forrás: Országgyűlési Könyvtár

Feltöltve - 2019-10-28 04:00:00.
Kategória: HÍREK