„A bihari kis Kossuth”

Október 6-án az Országgyűlési Múzeum konferenciát szervez Szacsvay Imre egykori országgyűlési képviselő, a képviselőház jegyzője, az 1848-49-es szabadságharc mártírja tiszteletére. De ki is volt valójában a „bihari kis Kossuth”?

Szacsvay Imre (1818–1849), az első népképviseleti magyar országgyűlés jegyzője vagyontalan kisnemesi családban született Kisürögdön. Bihar megye liberális országgyűlési követe, Beöthy Ödön írnokaként kapcsolódott be a reformmozgalomba, s került a pozsonyi országgyűlési ifjak körébe 1834-ben. Vármegyei tisztviselőként, majd ügyvédként tevékenykedett, 1848 márciusában már ő szervezte Nagyváradon a reformmozgalmat a polgári forradalom irányába fordító megmozdulásokat.

Nagy hatású, mozgósító erejű beszédei avatták a „bihari kis Kossuth”-tá, városát pedig a magyar polgári forradalom egyik legfontosabb bázisává. Nagyvárad választotta az első népképviseleti országgyűlésbe képviselőjévé, ahol rövidesen Kossuth Lajos bizalmasává vált. Az önvédelmi harc folytatásának következetes híveként vonult Debrecenbe az országgyűléssel, itt választotta meg jegyzőjévé a képviselőház 1849. január 14-én.

Szacsvay Imre az 1849. április 19-én kihirdetett Függetlenségi Nyilatkozat hitelesítő szignálójaként írta be nevét a magyar történelem halhatatlanjai közé, s lett ennek következtében az országgyűlés legfiatalabb 1849-es mártírja.

A legutolsó pillanatig, az augusztus 11-i aradi ülésig részt vett a képviselőház munkájában, akkor is, amikor már csak tizenegyen maradtak a testületben. Emigrálás helyett Biharban, szülőföldjén próbált elrejtőzni. 1849. szeptember 21-én Árpáson fogták el, majd a pesti hadbíróság október 5-20. között lefolytatott eljárással halálra ítélte. Az országgyűlés 5. vértanújaként Perényi Imre báróval, a felsőház másodelnökével és Csernus Manó kormánytisztviselővel együtt végezték ki 1849. október 24-én az Újépület északi fala előtt (a mai Kossuth Lajos tér délkeleti sarka közelében).

A Szacsvay Imre emlékére rendezett konferenciáról bővebben itt olvashatnak, regisztrációra október 3-áig ezen a felületen van lehetőség.

További információ: 1/441-4479, muzeum@parlament.hu

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Feltöltve - 2017-09-29 16:15:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK