80 éve, 1938-ban tartotta az országgyűlés ünnepélyes ülését Székesfehérváron

A világháborúk közötti időszakban Magyarországon meghatározó volt a keresztény és nemzeti elemeket hangsúlyozó gondolkodásmód, amely a korszak reprezentációjában is megjelenik. A korabeli nagy, állami ünnepségekről fennmaradt fotók, források kellő tanúbizonyságot adnak számunkra arról, hogyan is zajlottak ezek a rendezvények.

Ünnepi mise az Országház előtt a Szent István jubileumi év megnyitásakor, a Szent Jobb kitételével 1938. május 30-án (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest Gyűjtemény)

1938-ban két fontos, nagy jelentőségű eseményre is sor került hazánkban. Budapesten tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, amely – amellett, hogy hangsúlyozta a katolikus egyházzal való egységet – megmutatta, hogy az ország képes egy meghatározó jelentőségű rendezvény megszervezésére. Ugyanebben az évben, május végétől egészen augusztusig az akkor 900 éve elhunyt Szent Istvánra, államalapító királyunkra emlékezett az ország.

Az 1938. augusztus 18-án tartott kihelyezett ünnepélyes országgyűlés Székesfehérváron (Magyar Nemzeti Múzeum, Történeti Fényképtár)

A Szent István-emlékév kapcsán szervezett ünnepségek egyik kiemelt helyszíne Székesfehérvár volt. Itt tartották május 22-én a szokásos évi vitézavatást, valamint a megemlékezés csúcspontjaként augusztus 18-án az országgyűlés kihelyezett ünnepi ülését. Ekkor avatták fel Szent István szobrát, továbbá a városháza udvarán összeült képviselőház és felsőház megszavazta az államalapító királyunk emlékéről szóló törvényjavaslatot, amelyet a helyszínen, Horthy Miklós kormányzó jóváhagyása után ki is hirdettek.

Az 1938. augusztus 18-án tartott kihelyezett ünnepélyes országgyűlés Székesfehérváron (Magyar Nemzeti Múzeum, Történeti Fényképtár)

A jubileumi események során az apró részleteknek is az alkalomhoz méltónak kellett lenniük, ezért az aláírásnál az akkor már világhírű, több mint 110 éve működő Herendi Porcelángyár egyik alkotását, a virág- és lepkemotívumokkal díszített tálcára helyezett tintatartót és itatósnyomót használták.

A Herendi Porcelángyár alkotása, az országgyűlés 1938. évi ünnepi ülésén használt tintatartó és itatósnyomó (Fotó: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum)

Az 1938. évi XXXIII. törvénnyel az országgyűlés „Szent István király dicső emlékét a magyar nemzet örök hálájának és mélységes hódolatának bizonyságául” törvénybe iktatta, továbbá augusztus hónap 20. napját – immáron 80 éve – Szent István király emlékezetére nemzeti ünnepünkké tette.

Feltöltve - 2018-08-18 10:00:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK