41 évvel ezelőtt tért haza a Szent Korona

A Szent Korona a koronázási jelvényekkel együtt 1978. január 6-án került vissza Magyarországra. A második világháborút követően Ausztriába menekített, onnan pedig Frankfurtba és végül az Amerikai Egyesült Államokba került nemzeti ereklyét Jimmy Carter, akkori amerikai elnök döntése alapján szolgáltatták vissza a magyar népnek.

A Szent Koronát az őrzésére hivatott koronaőrség 1944 őszén – a háborús helyzetre való tekintettel – titokban Veszprémbe menekítette, ahol a Magyar Nemzeti Bank értékeit is őrizték. A szovjet hadsereg előretörése miatt az ékszereket Veszprémből Kőszegre, majd Velembe, végül Ausztriába vitték. A koronázási palástot Mattsee város plébánosának gondjaira bízták, de ő a Szent Korona elrejtésére nem vállalkozott. Így a koronát, a jogart és az országalmát Szálasi Ferenc utasítására egy benzineshordóban elásták.

Az amerikaiak a kihallgatások során szereztek tudomást a koronázási jelvények hollétéről. Kiásásuk után előbb a frankfurti Deutsche Reichsbankba, majd az Egyesült Államokba vitték azokat. A hidegháború évtizedei alatt sokáig szóba sem kerülhetett a koronaékszerek visszaszállítása, míg végül 1977. november 6-án az Egyesült Államok Külügyminisztériuma bejelentette: a koronát jelvényeivel együtt visszaszolgáltatják Magyarországnak. Az eseményre 1978. január 6-án került sor az Országházban. A Szent Koronát és a többi koronázási jelvényt Carter elnök képviseletében Cyrus Vance külügyminiszter adta át a magyar küldöttségnek. Az ékszereket az ezredfordulóig a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében állították ki. 1999. december 21-én az Országgyűlés elfogadta a Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról szóló 2000. évi I. törvényt. Ennek értelmében a Szent Koronát a jogarral, az országalmával és a karddal együtt 2000. január 1-jén az Országház kupolacsarnokába szállították át.

Forrás: Országgyűlés Hivatala


Nemzeti ereklyénkről bővebben Tóth Endre A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények című monográfiájában olvashatnak. A kötetbe belelapozni az Országház Könyvkiadó honlapján, ide kattintva nyílik lehetőség.

A kiadó a témában A magyar Szent Korona címmel brosúrát is megjelentetett, mely nem csak magyar nyelven, hanem immáron angol, német, francia, olasz, spanyol, lengyel, orosz, cseh, szlovák, ukrán, román, szerb és horvát nyelven is elérhető. A kiadványba belelapozni itt van lehetőség.

Feltöltve - 2019-01-07 09:00:00.
Kategória: HÍREK