30 éve kiáltották ki a Magyar Köztársaságot

Október 23-a többszörösen is a magyar történelem sorsfordító napja. 1989-ben ezen a napon zajlott az alkotmányos rendszerváltási folyamat egyik kiemelkedő eseménye. Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, ideiglenes köztársasági elnök kikiáltotta a harmadik Magyar Köztársaságot. Magyarország visszatért ahhoz a parlamentáris rendszerhez, amelynek alapjait még 1848–49-ben fektették le.

Forrás: Országgyűlés Hivatala Digitális Kép- és Filmarchívum
Fotó: Walter Péter

1989. június 13-tól szeptember 18-ig az Ellenzéki Kerekasztal (a Kádár-rendszerrel szemben álló ellenzék egyeztető fóruma), az MSZMP és az ún. harmadik oldal (szakszervezetek, Hazafias Népfront stb.) között háromoldalú egyeztető tárgyalások kezdődtek, amelyeket Nemzeti Kerekasztal tárgyalásoknak neveztek. Ezeken kötötték meg a rendszerváltoztató törvények alapjait képező megállapodásokat.

Forrás: Országgyűlés Hivatala Digitális Kép- és Filmarchívum
Fotó: Walter Péter

Az 1989. szeptember 18-án aláírt, a többpárti demokratikus jogállam kialakítását megalapozó megállapodás tartalmazta az alaptörvény preambulumának elhagyását, az 1946. évi 1. törvénycikkben foglalt Magyar Köztársaság koncepció alkalmazását, az Állami Számvevőszék és az Alkotmánybíróság felállítását, és rögzítette Magyarország új, köztársasági államformáját.

Egy hónap múlva, 1989. október 17-én az Országgyűlés megszavazta az 1949-es alkotmány módosítását, amely tartalmát tekintve csaknem 80 százalékban megújult. Az alaptörvény deklarálta, hogy a Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam, rendezte a központi állami szervek alapvető feladatait és hatáskörét, a hatalommegosztás alkotmányos elvének megfelelően meghatározta egymáshoz fűződő viszonyukat.

Forrás: Országgyűlés Hivatala Digitális Kép- és Filmarchívum
Fotó: Walter Péter

A törvényi alapok megteremtése után sor kerülhetett a köztársaság kikiáltására. A dátum kiválasztása szimbolikus jelentőséggel bírt; kontinuitást teremtett az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeivel. 1989. október 23-án, a Kossuth Lajos téren megjelent több tízezer ember előtt került sor a történelmi jelentőségű pillanatra. Az átmenetileg köztársasági elnöki teendőket is ellátó házelnök, Szűrös Mátyás, az Országház nemzeti lobogóval díszített erkélyéről, a déli harangszó után kikiáltotta a harmadik Magyar Köztársaságot.

Forrás: Országgyűlés Hivatala Digitális Kép- és Filmarchívum
Fotó: Walter Péter

Az archív képek az Országgyűlés Hivatala Digitális Kép- és Filmarchívumának legfrissebb darabjai, amelyeket Walter Péter fotográfus ajándékozott az archívumnak, s amelyeket eddig még sehol sem publikáltak. A különleges fotógyűjteményről hamarosan újabb részletekkel jelentkezünk.

Feltöltve - 2019-10-23 10:00:00.
Kategória: HÍREK, ESEMÉNYEK