1976 és 1984 között készült színes diapozitívok az Országházról

Az Országgyűlési Múzeum Digitális Képarchívuma fontos feladatának tekinti, hogy felkutassa azokat a fényképészeket, akik fotóriporterként, sajtófotósként, épületfényképészként vagy akár pályakezdő fotográfusként hosszabb-rövidebb ideig az Országházban dolgoztak. Ezzel párhuzamosan épülhet majd fel az Országházra vonatkozó fotográfiák ikonográfiája is.

Markovics Ferenc 1976 és 1984 között készített felvételeket az Országházról. Sokoldalú munkásságában különleges helyet foglalnak el ezek a felvételek, melyek döntő többsége kiadványokhoz készült (Az Országház, Az Ország Háza, Országházi nézelődő). Nemrég került az Országgyűlési Múzeumba az illusztrációk eredeti, nagyformátumú 130 diapozitívja, melyeknek digitalizálása és feldolgozása zajlik jelenleg. Mindegyik filmkocka rendkívül gondos munka mind technikailag, mind kompozíciós szempontból.

Markovics Ferenc 1955-ben szerepelt először országos kiállításon Sopronban, majd 1956-ban már a belgiumi Charleroi-ban rendezett nemzetközi tárlaton vett részt. Aktív munkássága idején félszáznál több díjat nyert, 1966-ban a Photographic Society of America fogadta a tagjai közé az eredményei alapján. Az 1970-es években a Mafilm alkalmazottjaként számos produkció standfotósaként dolgozott, majd 1986-ban a Film Színház Muzsika művészeti és képszerkesztője, majd 1994-1995-ben a Reform képszerkesztője lett. Évtizedek óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének (MFSZ), és az ő aktív közreműködésével jelent meg 2006-ban a szövetség ötven éves történetének a jubileumi kötete. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) 1958-tól a tagja, és egyik alapítója a Magyar Fotóriporterek Kamarájának is, 2006-ban életműdíjat kapott a MFSZ-től.

A diák amellett, hogy megismertetnek a fotográfus különleges alkotásaival (a csillár a szerelőkkel, a faragott kő a raja lévő feliratokkal, a kupolacsarnok az alulról fényképezett állványzattal szerepel), betekintést nyújtanak az Agfachrom és a Kodak Safety nyolcvanas éveket idéző jellegzetes, bíborba hajló színvilágába is.


Feltöltve - 2018-10-08 16:00:00.
Kategória: HÍREK