150 éves az Országgyűlési Könyvtár!

A Magyar Országgyűlés könyvtárát a törvényhozó munka támogatására az 1860-as évek végén a Képviselőház hozta létre. 1866-tól többször felvetődött ennek igénye, de végül az 1868-as házszabály 215. paragrafusa mondta ki, hogy a „A Ház, tagjainak használatára, könyvtárt állít, melybe azon könyvek, nyomtatványok, vagy egyéb kiadványok szereztetnek meg, melyek a törvényhozási munkálkodásnál szükséges adatokat tartalmaznak". Jelképes jelentősége miatt az említett házszabály elfogadásának évét, 1868-at tekintjük a könyvtár alapítási évének.

Forrás: Országgyűlési Könyvtár

Az elmúlt másfél évszázad során az Országgyűlési Könyvtár szervezeti struktúrája, olvasóinak köre, valamint szolgáltatásai együtt alakultak a változó időkkel, híven tükrözve a Magyarországon zajló, nem egyszer forradalmi politikai-társadalmi változásokat. Mindaz, amit ma a könyvtárba látogatók látnak, lenyomata ennek a zajos és sokszínű 150 évnek.

A jubileumi év alkalmából az Országgyűlési Könyvtár még közelebb hozza gazdag történelmét és örökké formálódó jelenét a nyilvánossághoz és a könyvtáros szakmához. Az Országgyűlési Könyvtár honlapján, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán számos további információval, izgalmas történetekkel ismerhetnek meg a könyvtár múltjából, felfedezhetik az olvasói terek lenyűgöző építészeti részleteit, a gyűjteményekben található könyvritkaságokat.

Tartsanak velünk az időutazásban!

Feltöltve - 2018-03-19 15:10:00.
Kategória: HÍREK