101 diák döntött az ülésnapon

Egyszerű többséggel született törvény a Mint-a-Parlament ülésnapján. A "parlamenti képviselők vagyonnyilatkozat-tételi és adóbevallási kötelezettségének módosításáról" szóló törvényjavaslatot a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Tiszta Lappal frakciója nyújtotta be. A törvény kétharmados többséget igénylő részei azonban nem kerültek elfogadásra.

Április 28-án lezajlott a Mint-a-Parlament elnevezésű diákprogram ülésnapja, amelyen ismét több egyetem és szakkollégium hallgatói próbálhatták ki magukat a képviselők szerepében. A résztvevőknek lehetőségük nyílt megmérettetni szónoki és döntéshozó készségeiket, valamint bizottsági és plenáris üléseken gyakorolhatták érveléstechnikájukat. A program sajtótájékoztatóval zárult, ahol a pártok szóvivői a legváratlanabb kérdésekkel szemben is megmutathatták felkészültségüket.

Az ülésnapot Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. A frakcióüléseket követően a törvényalkotási bizottság tárgyalta a törvényjavaslatot, amelyet a Mint-a-Parlament országgyűlése 55 igen, 39 nem és 7 tartózkodás mellett végül megszavazott.

A program során a kormánypártot a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Tiszta Lappal elnevezésű frakciója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magyar Ifjúság frakciója és a Testnevelési Egyetem TE is értünk, mi is Teérted frakciója alakította. Az ellenzék soraiban a Pécsi Tudományegyetem Ifjúsági Kulturális Szövetség frakciója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának A Jövő Veled Épül frakciója, és a Debreceni Egyetem Magyar Produktív Fiatalok közössége frakciója vitázott a törvényjavaslatról.

Az ülésnapról készült galéria a képre kattintva tekinthető meg, a március 28-ai vitanapról szóló beszámoló itt olvasható.

Köszönjük a részvételt a hallgatóknak és szeretettel várunk minden érdeklődőt további programjainkra!

Feltöltve - 2017-05-05 08:15:00.
Kategória: HÍREK