A magyar törvényhozás ezer éve


A magyar törvényhozás ezer éve

Az Országgyűlési Múzeum intézménye nem áll példa nélkül; 1929 és 1949 között működött már az Országházban közgyűjtemény. Az akkori múzeumot a magyar „parlamentárizmus és ezeréves alkotmányosság” történetének megőrzésére és a magyarság évezredes Kárpát-medencei államszervező politikai munkásságának bemutatására hozták létre. Elsősorban a magyar politikát alakító szereplők személye köré csoportosultak az akkori kiállítóterek – 1938-ban már 24 terem várta a látogatókat.

Az elmúlt parlamenti ciklus során módosították az országgyűlési törvényt (2014. évi XIV. törvény), amelynek keretei között országos szakmúzeumként életre hívták az Országgyűlési Múzeumot. Ennek különlegessége abban áll, hogy Európában egyedülállóként jeleníti meg ezer év törvényhozásának fontosabb eseményeit. A kiállítás a legmodernebb technika felhasználásával készült, kiemelt figyelmet fordítva az animációkra és filmekre. A magyarországi múzeumok között elsőként alkalmaznak a kiállítótérben 3D mappinget. Legfőbb cél, hogy az érdeklődő interaktív eszközökkel, látogatóbarát múzeumon keresztül kerüljön közelebb a magyar parlamentarizmus történetéhez.

A kiállítás első része a kezdetektől a rendi országgyűlésekig bezárólag jeleníti meg az országgyűlések történetét. A második egység az 1918-ig tartó korszakot öleli fel. A modern parlament megszületését szemlélteti, a reformországgyűlésektől a népképviseleti országgyűlés létrejöttén át az új elveken nyugvó parlamentarizmus megszilárdulásáig, kiépítéséig. A harmadik rész a parlamentarizmus alakulását, az útkeresések és az újrakezdések időszakát foglalja össze 1918 és 1990 között.

A múzeum munkatársai a kiállítás megnyitását követően is azon dolgoznak, hogy a széles körű ismeretek mellett élményközpontú programok, múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével tegyék lehetővé a látogatók számára a téma mélyebb megismerését.

Nyitva tartás:

hétfő - vasárnap: 9:00 - 17:00

A kiállítás megtekintéséhez a magyar és az angol mellett még 10 nyelven ingyenes audioguide eszközt biztosítunk, amellyel a látogató önállóan is megismerkedhet a tárlat teljes tartalmával.

Előzetes bejelentkezést követően csoportok számára magyar nyelven tárlatvezetést biztosítunk.
Az Országgyűlési Múzeumról és kiállításairól további információkat talál Facebook-oldalunkon. A látogatás további részleteiről érdeklődjenek a Közönségszolgálati Iroda munkatársainál: muzeum@parlament.hu, +36 1/441 4415.