In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékhelyét a Kossuth tér alatt húzódó, az Országház egykori klimatizálását elősegítő déli szellőző alagút 350 m2-es terében alakítottuk ki.

A 2014. október 25-én megnyílt 1956-os emlékhely két önállóan is felfogható, mégis egymást szervesen kiegészítő egységből áll: az 1956. október 25-én a Kossuth téren lezajló kegyetlen sortüzet és a hozzá vezető eseményeket megvilágító kiállításból, valamint az emlékezés helyeként kialakított rotundából, amely a gyász kifejezésére, a tiszteletadásra és megemlékezésre ad lehetőséget a látogatóknak.

Az eseményekről a múzeumi tárgyak, korabeli vetített képek és monitorokon futó dokumentumfilm-részletek adnak hiteles tájékoztatást, a túlélők visszaemlékezései pedig megrázó lenyomatai az akkor itt tombolt embertelenségnek.

Az érintőképernyőn látható interaktív térkép az '56-os sortüzek helyszíneit mutatja be, amelyek átfogták egész Magyarországot. Az emlékezés helyén, a rotunda közepén Makovecz Imre és Gömbös László '56-os emlékművei kapnak helyet, a fal téglaburkolatát pedig az áldozatok neveit hordozó, illetve a máig névtelen áldozatokat jelképező táblák borítják. Célunk, hogy a százas nagyságrendű üres táblákra – a látogatók segítségével is – beazonosítható nevek kerüljenek, méltó emléket adva a mártíroknak.

Az Országgyűlési Múzeumról és kiállításairól további információkat talál Facebook-oldalunkon.


Nyitva tartás:

március 16. - november 20.

hétfő-vasárnap: 10:00 - 18:00

A látogatás minden nap 14:00 és 14:45 között technikai okok miatt szünetel.


november 21. - március 15.

kedd-vasárnap: 14:30 - 16:30 (időjárás függvényében)

A kiállítás ingyenesen látogatható.